Page 1 of 1

Studija Nebinarne i rodnoqueer osobe

Posted: Tue Sep 20, 2016 5:54 pm
by EYA
Neke osobe su roda koji nije ni muški ni ženski, a mogu se identifikovati i kao muškarci i kao žene u jednom trenutku, mogu biti različitih rodova u drugom, u potpunosti bez roda u nekom trećem, a mogu i dovesti u pitanje samu ideju o postojanju samo dva roda. Ove osobe sebe opisuju kao "rodnoqueer" ili nebinarne. Takvi rodni identiteti koji odbacuju koncept rodne binarnosti sve više bivaju priznati u pravnim, medicinskim i psihološkim sistemima i dijagnostičkim klasifikacijama što je u skladu sa povećanom vidljivošću i zagovaranjem za prava ovih osoba. Studije pokazuju da se veliki broj osoba određuju kao nebirane osobe, dakle odbacuju koncept rodne binarnosti.

I dok su osobe koje su rodnoqueer postojale kroz istoriju u različitim delovima sveta, one ostaju marginalizovane, i kao takve - iako se ne podvode pod poremećaje i patologiju - one i dalje trpe rizik viktimizacije i stresa manjine ili marginalizacije, koji su posledica diskriminacije. Ovaj rad se stoga bavi literaturom iz ove oblasti i razmatra načine na koje stručnjaci za mentalno zdravlje mogu da pruže pomoć ili podršku osobama koje se određuju kao rodnoqueer ili nebinarne. Ovakve opcije kao i njihovi rizici predmet su diskusije.

Rad je objavljen u časopisu International Review of Psychiatry, Volume 28, Issue 1, 2016, u specijalnom izdanju Gender Dysphoria and Gender Incongruence.

Studiju u pdf formatu možete preuzeti na web sajtu http://www.transserbia.org/resursi/bibl ... ueer-osobe

Re: Studija Nebinarne i rodnoqueer osobe

Posted: Tue Oct 04, 2016 7:02 pm
by persida
Ćaos, bavim se ovom temom i inače me interesuje, jel imate još nešto o osobama koje se rodno ne određuju, ili prosto ako možete da me uputite gde da gledam- ne mora da bude sajt transserbie..
pozz