Sintija Nikson je govorila otvoreno o tome kako se njen sin Samjuel autovao kao trans osoba dok je bio na studijama.

Zvezda serije „Seks i grad“ izjavila je za The Times, da je Samjuelova odluka da se autuje kao trans za nju bila iznenadna, ali da u potpunosti podržava svog sina.

„Jeste mi mi delovalo kao da se desilo odjednom,“ kaže Nikson.

„Ponekad mi se čini da bi bilo lakše da imate dete koje više i radije nosi odeću koja se povezuje sa ‚suprotnim‘ rodom.“

Sintija kaže da u potpunosti podržava Samjuela, ali priznaje da se mučila s upotrebom ispravnih zamenica.

„Prelazak na upotrebu novih zamenica mi je bio baš težak,“ kaže.

Otkriva da je njen sin najpre koristio zamenice oni/njih neko vreme, pre nego što je prešao na on/njemu.

Međutim, kako kaže, s vremenom se navikla da koristi ispravne zamenice kad se obraća svom sinu ili o njemu govori, i to je postalo prirodno.

I dalje kaže: „Nisu sve trans osobe iste.

„Mislim da je velika razlika uzmeđu trans muškaraca i trans žena. I ono što čujem od mnogih trans muškaraca je to da se mnogi od njih istinski osećaju maskulino, ali postoje i oni trans muškarci koji ne žele da se određuju u pogledu roda i prosto ga odbacuju.“

Ova glumica koja je izgubila u trci za guvernerku države Njujork 2018, rekla je Alanu Kamingsu i Krisu Sviniju u podkastu Homo Sapiens maja meseca da joj je članak o trans identitetima koji je čitala pre nego što se Samjuel autovao pomogao da razume njegov identitet.

„Pre nego što sam i mogla da pomislim da će mi dete možda biri trans, pročitala sam jedan opširan članak… o svoj toj deci u predpubertetskoj dobi koji su imali sličnih problema,“ izjavila je glumica, koja ima još jednog sina sa svojom suprugom, aktivistkinjom Kristinom Marinoni.

„Jedan tata je rekao, ‚U jednom trenutku, izgledalo mi je kao da bih mogao imati mrtvog sina ili živu ćerku,‘ kada to neko izgovori, posle toga šta još može da se kaže ili diskutuje?

„Možete da iznesete sve svoje argumente… ali činjenica je da kao roditelj, kao ljudsko biće, treba da slušate ono što vam ljudi saopštavaju o sebi.

„I ako oni žele tu zaista korenitu promenu, i žele da idu u tom pravcu, oni se na taj korak ne odlučuju lako.“

„Drugačije je, ali isto tako ima sličnosti s periodom od pre 30, 40, i više godina, argumenti koje su gej osobe slušale i trpele bili su ‚To je samo faza‘, ‚Proći će te to‘, zaključila je.

Prevela: MJ

Izvor