Američka država Mejn postala je 12. po redu savezna država koja je pravno priznala osobe koje se rodno ne određuju.

Vest je objavljena 14. jula, na Međunarodni dan osoba koje se rodno ne određuju, i to znači da će od sada osobe koje se rodno ne određuju moći da dobiju precizan izvod iz matične knjige rođenih s oznakom „X“ u polju predoređenom za oznaku za rod.

Zvaničnici su olakšali čitav proces ažuriranja podataka u izvodu iz matične knjige rođenih odraslima, ali i maloletnim licima, tako da će sada ovi dokumenti biti usklađeni s njihovim pravim rodnim identitetom, nakon što su već omogućili dodavanje oznake „X“ u vozačke dozvole i lične karte 2018. godine.

Štaviše, roditelji će moći da odaberu nebinarnu oznaku za rod za svoju novorođenu decu, uz mogućnost da se ta oznaka kasnije, ukoliko je potrebno, ažurira.

Osobe koje se rodno ne određuju u SAD moraju da se nose s nizom različitih praksi za priznanje roda, što znači da se oznake za rod u njihovim ličnim dokumentima mogu razlikovati, što onda dovodi do problema u obavljanju banalnih stvari, kao što je otvaranje računa u banci ili dobijanja zdravstvene zaštite.

Neke države u SAD nude mogućnost oznake za treći rod samo u nekim zvaničnim dokumentima, na primer, ličnim ispravama koje izdaje država kao što su vozačka dozvola, ali ne i i u drugim ličnim dokumentima, niti u izvodu iz matične knjige rođenih.

Aktivisti/kinje pozdravili „neophodne i pozitivne“ promene zakona za izvod iz matične knjige rođenih

Prema dokumentu koji se odnosi na najčešće postavljana pitanja u vezi s procedurom promene oznake za rod, odrasle osobe mogu da se prijave za promenu oznake u nebinarnu u izvodu iz matične knjige rođenih, podnošenjem zahteva. Deo tog procesa znači da podnosioci zahteva moraju da prilože i „potvdu overenu kod notara da se promena zahteva kako bi se podaci u izvodu uskladili s njihovim rodnim identitetom“.

Roditelji mladih koji se rodno ne određuju mogu da popune prijavu ukoliko prilože i „izjavu licenciranog lekara ili stručnjaka za mentalno zdravlje koji/a… potvrđuje da je zatraženi rod u skladu s rodnim identitetom maloletne osobe.“

Ova promena je došla nakon što su početkom godine iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti države Mejn najavili da razmatraju nebinarne oznake za rod.

Lokalni/e aktivisti/kinje pozdravili su ovu vest, kao i novi zakon koji predstavlja veliki korak za trans i osobe koje se rodno ne određuju u državi Mejn. Aktivisti/kinje kažu da će ove promene značajno unaprediti živote trans osoba kao i osoba koje se ne određuju kao muškarci ili žene, te da su im se mnoge od njih javile, kao i roditelji mladih trans i osoba koje se rodno ne određuju i pozdravili/e ove promene koje su se desile u jednom nestabilnom trenutku kao što je ovaj danas.

Za osobe koje se rodno ne određuju, lična dokumenta predstavljaju izvor zabune

Zabuna u vezi s oznakama za rod u zvaničnim dokumentima pojačana je činjenicom da federalne agencije koje izdaju pasoše i knjižice za socijalno osiguranje nude samo oznake za rod „M“ i „Ž“. Zbog toga, mnoge LGBT+ grupe se bore za koherentnije federalne zakone koji se tiču oznaka za rod.

Države Kolorado, Nju Džerzi, Juta, Novi Meksiko, Ilinois, Nevada, Roud Ajland, Kalifornija, Vašington, Oregon i Konektikat su uvele zakone koje građanima/kama nude opciju trećeg roda u izvodu iz matične knjige rođenih, a sada je država Mejn postala 12. po redu koja je uvela sličan zakon.

Međutim, neke države, kao što su Kanzas ili Teksas, potpuno zabranjuju promenu oznake za rod u bilo kojim dokumentima.

Prevela i priredila: MJ

Izvor