Sara Makbrajd je postala prva autovana transrodna državna senatorka izabrana na ovu poziciju u američkoj saveznoj državi Delaver.

Sara Makbrajd, zadužena za odnose s javnošću u organizaciji the Human Rights Campaign, postala je prva trans žena koja je izabrana za senatorku savezne države u SAD.

Makbrajd je ušla u istoriju sinoć kada je izabrana u državni senat Delavera, u trci protiv republikanskog kandidata Stiva Vošingtona. Ona će zameniti senatora Harisa Makdauela, demokratu, koji se povlači nakon isteka mandata.

„Uspeli smo, napisala je Makbrajd na Tviteru sinoć, objavivši pobedu i izrazivši zahvalnost svojim pratiocima. „Nadam se da će večerašnja pobeda pokazati LGBTIQ klincima da u našoj demokratiji ima dovoljno mesta i za njih.“

Kao senatorka države Delaver, ona će takođe biti i najviše rangirana autovana transrodna političarka – i prva zvaničnica u istoriji Delavera.

„Ne namervam da budem na ovoj poziciji i služim kao transrodna državna senatorka,“ izjavila je prošle godine. „Nameravam da služim kao senatorka koja je slučajno i trasrodna osoba.“

Makbrajd se kandidovala u okviru progresivne platforme. U okviru kampanje zalagala se za pristupačnu zdravstvenu zaštitu, unapređenje finansiranja školstva, univerzalno predškolsko obrazovanje i povećanje minimalne zarade. Poslednjih meseci, pandemija Kovida-19 uticala je na to da se promene u pogledu ovakvih mera ubrzaju i dese što pre.

Makbrajd je rekla da njena pobeda predstavlja posebnu čast i da se nada „da će uspeti da postigne značajne rezultate koji će doneti prave promene u životu stanovnika Delavera.“ Upskos pažnji koju je njena kampanja privukla širom SAD, Makbrajd kaže da su njen prioritet njene komšije i komšinice koje će sada predstavljati u okrugu.

„Otpočetka sam znala da želim da budem kandidatkinja koja se zalaže za zdravstvenu zaštitu i plaćeno odsustvo,“ rekla je Makbrajd. „Čak i pre Kovida-19, ljudi su želeli promene. Pandemija je samo produbila i nametnula tu potrebu. Za stanovnike Delavera, za siromašne, one koji su u krizi zbog pandemije, pitanja za koja se mi zalažemo nisu apstraktne teme.“

Podrška koju je Makbrajd dobila na društvenim medijima je ogromna. Poznate ličnosti i kolege/inice političari/ke slave njenu pobedu.

Delegatkinja Danica Roem, koja je postala prva autovana transrodna osoba izabrana u Predstavnički dom države Virdžinija 2017. godine, hvali Saru Makbrajd koju naziva i svojom prijateljicom.

Prevela: MJ

Izvor