Američka savezna država Misisipi većinski je glasala da se trans atletičarima/kama zabrani da učestvuju u školskim sportskim takmičenjima, i na taj način odbacila sve dokaze koji pokazuju da su tekve zabrane štetne i nenaučne.

Senat ove države koji kontrolišu republikanci, doneo je ovaj diskriminatoran predlog zakona glasanjem 34 prema 9, 11. februara, uz prethodno minimalno razmatranje i diskusiju.

Predlog zakona će sada biti stavljen na glasanje u Predstavničkom domu Misisipija, gde republikanci takođe imaju većinu.

„Sve što se ovim zakonom postiže je stavljanje transrodnih mladih u rizične situacije maltretiranja i vršnjačkog nasilja i povišene opasnosti, u trenutku kada su diskriminacija i nasilje nad transrodnim osobama na vrhuncu u ovoj državi,“ izjavio je direktor organizacije Human Rights Campaign države Misisipi, prema navodima CNN-a.

„Kada bi zakonodavci prosto saslušali medicinske stručnjake i transrodne atletičare/ke, znali bi da je prolazak kroz proces tranzicije zarad postizanja takmičarske prednosti jednostavno nestvaran. Kao i sama ideja da transrodni/e atletičari/ke na taj način dobijaju pretpostavljenu prednost.“

Misisipi je jedna od desetine država u kojima zakonodavci ove godine predlažu ograničenja i zabrane u atletici ili po pitanju zdravstvene nege za maloletne osobe koje su trans ili se rodno ne određuju.

Oni koji podržavaju ovakve predloge zakona tvrde da su transrodne devojčice prirodno jače, brže i krupnije od svojih cisrodnih suparnica.

Međutim, naširoko je već poznato da bilo koji atletičar/ka, bio muškarac ili žena, transrodnan/a ili cisrodan/a, može imati prednosti u takmičenju iz brojnih razloga, osim hormona kao što je testosteron (koji se često pogrešno citira kao nešto što pruža prednost trans ženama), uključujući i mogućnost i pristup treniranju, kao i uslove koje su deo istog, visinu/težinu atletičara/ke i sl.

Takođe ideja da fiziološke karakteristike trans atletičara mogu da im pruže „nepoštenu prednost“ u sportu uopšte nije potekla iz naučnih krugova, niti je naučno potvrđena.

„Ne postoji zaista nikakav dokaz koji ide u prilog tvrdnji da testosteron pruža prednost u atletici,“ objašnjava Dr Vini Čulani, direktor Medicinskog programa za adolescente Dečije bolnice u Finiksu, u intervjuu od prošle godine.

„Kada pogledate neka od istraživanja koja su rađena sa transrodnim ženama u pogledu njihovih atletskih sposobnosti, one se preklapaju s rasponom sposobnosti koji biste našli kod cisrodnih žena. Ne postoje nikakvi dokazi koji bi ukazali na to da postoji neka vrsta prednosti.“

Zapravo, prema navodima Američkog udruženja za građanske slobode, u mnogim saveznim državama, iste devojke koje tvrde da trans atletičarke imaju „nepoštenu“ prednost, redovno imaju podjednkao dobre ili bolje rezultate od transrodnih takmičarki.

„Ovakvi predlozi zakona ne bave se nikakvim pravim problemima, niti ih naši građani/ke zahtevaju, piše u izjavi organizacije Human Rights Campaign.

„Ono što se zapravo dešava, je to da ovakvi napori i pokušaji dolaze od ekstremno desničarskih organizacija koje nastoje da poseju strah i mržnju.“

Prevela: MJ

Izvor